Щампован бетон

  1. Начало
  2. chevron_right
  3. Щампован бетон

ЩАМПОВАН БЕТОН

Щампованият бетон възниква в САЩ през 60-те години. През последните няколко години значителното увеличаване в мащабите на използване на този материал може да се открие в по- малки загуби, в сравнение с използването на каменни и керамични облицовки, получаване на желания декоративен ефекти.

Векове наред естественият камък е един от най-популярните строителни и облицовъчни материали. Днес обаче той е природният материал с най-голям брой изкуствени имитации, наречени изкуствен камък. Декоративният бетон е една от тези имитации. Но външният вид на покритията от него на практика не се отличава от този на облицовки, направени от който и да е тип естествен камък. Именно затова този материал с право се среща и под името изкуствен камък. Първоначално декоративният бетон във форма на отделни елементи, имитиращи естествен камък, е бил предназначен за облицоване на цоклите на сгради. Днес обаче приложението му е многостранно – използва се за декориране на фасади, огради, тераси, беседки, фонтани, колони, пещери, а също и в интериора. Този материал дава възможност и за реставрация на архитектурни паметници.

Щампованият бетон е модерна строителна технология превръщаща обикновения бетон в естествено изглеждащи камък, дърво, кожа, плочи, гранит, зидария и др. Технологията, благодарение на която се постига декоративния щампован бетон, позволява по-голяма гъвкавост при избора на цветове и форми. Декоративния щампован бетон придава изключително реалистичен външен вид и завършеност на изгражданите обекти. Той притежава висока устойчивост и по-голяма дълготрайност от класическият бетон поради използването на защитни циментнно кварцови посипки и лакови покрития. Щамрования ветон пешеходни пътеки и алеи, пред гаражи, на рампи, паркинги, за вътрешни пространства, фасадни и вътрешни стени, щамован бетон около плувни басейни, пред Щампования бетон е подходящ за естетично изграждане на пътища, детски площадки входовете на хотели, в ресторанти, магазини и други.

Има три процедури използвани в щампования бетон, които се различават от обичайните за класическия бетон – добавянето на основен цвят, на акцентиращ цвят и щамповане на релефен отпечатък върху бетона. Тези три процедури осигуряват щампованият бетон с цвят и форма подобна на естествените строителни материали:

– Добавяне на основен цвят: Основният цвят е главния цвят използван в щампования бетон. Той е подбран да отразява цвета на естествения строителен материал. Прилага се чрез добавяне на оцветител към бетона. Оцветителя е прахов пигмент използван за боядисване на бетона. Той може да бъде изпълнен по една от следните две процедури: интегрален цвят или насипване на цветен прах. Интегралния цвят е процедура при която целия обем от бетон е оцветен в основния цвят, чрез добавяне на оцветител в бетоновоза. Насипването на прахов оцветител е процедура при която повърхността на бетона се оцветява в основният цвят чрез разпръскване на оцветител по повърхността на мокрия бетон и нанасяне на прах върху най-горния слой на мокрия бетон.

– Добавяне на акцентиращ цвят: Акцентиращият цвят е вторичен оцветител използван в щампования бетон. Използва за създаване на текстура и изобразяване на допълнителни строителни материали (напр. хоросан) в щампования бетон. Той се нанася чрез прилагане на цветен отделител към бетона. Цветният отделител има две цели: да оцвети бетона и да предотврати залепването на щампите към него. Цветният отделител може да бъде нанесен по един от двата начина: ръчно насипване на цветен прах или с помоща на пулверизатор, преди щампирането на бетона.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ЩАМПОВАНИЯ БЕТОН?

  • По-евтина е настилката
  • По-бързо се изгражда
  • Богат избор от варианти
  • За да съм в крак с модата
  • Богата цветова гама
  • Дълготрайност
  • лесна поддръжка

Под настилката е невъзможно прорастване на бурени и треви

За развитието на фирмата до момента, допринасят както квалифицираната работна ръка с която разполагаме, така и висококачествените материали, предлагащи ни богата цветова гама и нюанси.

Резултатът е дълготрайна, висококачествена и естетическа настилка, подходяща за алеи, улици, пешеходни зони, площадки, паркинги, паркинги, паркове, за зоните около басейни, детски площадки и тераси и други площи на открито.

Меню
Call Now Button